Framtidens kontor – trender och tankar från Almedalen

Detta är ett inlägg från Karsten Deppert, grundare av Mindpark och en flitig besökare på Almedalen. Här är hans tankar från vad fastighetsbranschen pratade om.

Under Almedalen pratas det mycket - om alla möjliga ämnen som rör samhället. Fastighetsbranschen har länge varit en del av detta. Här är lite tankar från 2019 Almedalen, om vad som kom upp där, speciellt rörande arbetsmiljö. Det är inget revolutionerande för den insatte, men ger en intressant inblick för de som inte är i branschen.


vad sades på Almedalen om kontor och framtidens arbetsplatser?

Ett intressant seminarie var med titeln: “Vuxendagis eller framtidens arbetsplats?”. Denna kunde jag ju inte motstå att gå på!


Det lyftes generellt många olika tankar – och detta var något som många höll med om: det finns just nu inte en tydlig trend inom kontorsbranschen. Det är inte längre ”öppna landskap” eller ”aktivitetsbaserade arbetsplatser” som gäller. Utan det finns många parallella trender.

”Vi vet inte hur vi kommer och sitta och jobba om 5 år”

Det var också tydligt att många i branschen inte riktigt vet vart den kommer ta vägen. ”Vi vet inte hur vi kommer och sitta och jobba om 5 år” var det en paneldeltagare som utryckte det. Vilket nog är något många kan köpa in på.


Co-working är en del av denna trend. Co-working kompletterar egna kontor för större bolag. Företag sitter hellre lite tajt på sitt stora kontor och har co-working som flexibilitet för att kunna skala upp eller inte.


En annan trend var fokus på cirkulär ekonomi – kunna ta hand om avfall tex på ett smart och bra sätt. Att bygga mycket mer hållbart – inte behöva anpassa ytor för varje företag som flyttar ut och in.


Ett intressant exempel som lyftes upp var: för 8 år sedan intervjuade ett konsultbolag unga personer i Nacka rörande hur d eser på framtiden och arbete. De sade ”jag vill inte ha mitt egna skrivbord, jag vill inte ha någon chef.” Det är ungefär där vi är nu, när vi kollar på vad de som jobbar nu vill ha för kontor.


Vem designas kontor för, och hur?

En annan trend som det pratades om (och som pratats om länge) är att designa kontor mer för de som faktiskt ska använda dem. Vilken kan låta galet att det inte görs redan, men i praktiken designas de ofta för beställaren – som kan vara beslutsfattare på företaget, men inte alltid de som sitter där varje dag och jobbar. Något som kom upp är att HR är nuförtiden oftare involverad i kontorsdesign. Men det är fortfarande långt kvar här – arkitekter och de som bygger litar ofta på att hyresgästerna vet vad de vill ha och bygger enligt deras önskemål – men jag skulle vilja säga hyresgästerna är inte alltid de bästa beställarna. Speciellt arkitekterna behöver bli bättre på att berätta hur det behöver vara, och följa upp projekt man har gjort tidigare för att verkligen veta vad som funkar och inte.


Vi pratar för lite om individerna. Fastighetsbranschen pratar om kunden, men det är beställaren som ska hyra. Man är dålig på att prata om individernas behov! Hur får man ett kontor som gör att man mår bättre än om man är hemma?


Kontorsdesign är beroende av företagskultur

Intressant även med tankar kring aktivitetsbaserade kontor. En sak som kom upp, som jag tror är mycket sant, är att aktivitetsbaserade arbetsplatser är inte en fysisk form på en arbetsplats – det är en kultur. Antingen passar den in i ens företagskultur, eller inte. Gör den inte det, så kommer denna form av kontor inte passa en, utan endast skapa problem. Det krävs att det passar in i arbetsplatsens kultur, annars fungerar det inte.


Termer som är inne inom fastighetsbranschen i dagsläget

  • Co-working (så klart)
  • Building as a Service / Office as a Service eller Realestate as a Service
  • Community (fast det aldrig definerades vad som menade med ordet)

Det ingen pratade om

Det har varit mycket diskussion om visa saker. Så klart mycket mer än bara detta (bygga i trä, hållbarhet generellt, och tankar om vi är i en bubbla eller inte har också kommit upp). Men några saker hörde jag inte under veckan, som folk borde prata om:

  • Hur skapas ett levande community i fastigheter?
  • Hur skapas det en bottenvåningen, som är en del av en fastighet? Så som café, gym eller annat – hur kan dessa bli mer än bara lokaler som hyrs separat i ett stort skal?
  • Ingen pratar om boende och kontor i någon slags samverkan, något jag tror är en viktig framtid.
  • När det pratas hur arbetsplatser ska se ut verkar många vara låsta vid cellkontor eller öppna ytor – men kombinationerna av dessa kom inte på tal.

En bransch i förändring

Överlag en intressant analys av att fastighetsbranschen verkligen är i en förändring. Det finns många fler tankar hos oss kring detta, för jag tror transformationen är större än vad många fastighetsägare har insett än. Våra tankar försöker vi förverkliga i bland annat de egna co-working platser, så som Mindpark i Malmö, Lund och Helsingborg. Men även genom nya spännande projekt vi har på gång här med Collaboration Concepts. Det kommer helt klart bli en framtid med förändring inom branschen!